15 March 2006

Foooooood (by Steffl, at home, alone)

pentru ca mi-e dor de barbatul meu drag, incep acest mesaj prin a-l chema la masa. vino, jeff, vino!
go home, jeff, go home!

acum sa trecem la mesajul pentru blog:
hai sa vorbim despre mancare; aici este un amestec total de stiluri si gusturi, de arome si mirodenii. bucataria asiatica este la ea acasa, mai mult decat bucataria italiana si cea greceasca. chiar ma mira faptul ca am vazut putine restaurante grecesti, pe cand cele chinezesti, japoneze, vietnameze sau thailandeze sunt peste tot. nu sunt foarte sigura de asta, dar dupa cata lume vad pe terase si in restaurante, cred ca majoritatea mananca 'in oras". iar daca nu mananca in oras, isi ia de-ale gurii de la "take away" - un soi de restaurant mai ieftin unde te duci si faci comanda, iar dupa 20-25 de minute revii si-ti iei mancarea acasa. pe care probabil ca australienii o manaca in fata televizorului, pentru ca altfel n-ar fi asa de grasi (unii, nu toti desigur!). daca n-ai chef sa mananci acasa, poti sa ramai la restaurant, ca oricum gasesti un tv si acolo.
am incercat si noi un take away japonez si un restaurant vietnamez. de fiecare data eu - the wife, nu v-ati dat seama pana acum?!? - am ales (fara stiinta evident!) o mancare cu sos dulce, iar barbata-miu cu sos iute.... asa ca de acum stim: cand vrem sa mancam ceva iute alege el, cand vrem ceva dulce aleg eu. mie mi-a placut de ambele ori mancarea, jeff insa nu a fost asa de incantat, fiind mai degraba preocupat de stins iutelile - cu bere, desigur.... in principiu, mancarurile asiatice (cele incercate de noi) se compun dintr-un fel de carne - pui, porc, vita si chiar kangoroo - legume usor inabusite si peste ele un sos cu mirodenii. sigur ca curry-ul este peste tot, dar mai sunt si alte arome prezente. (traditionalul nostru piper este oaresce rar.) una dintre mirodeniile autohtone este ghimbirul, adica ginger cum i se spune pe-aici. este folosit la toate cele, de la mancarurile gatite la dulciuri, sucuri si chiar si bere. (n-am vazut pe-aici, dar noi am baut o minunata! limonada cu lamaie si ghimbir facuta de dragos si catalina - hai sa traiti si v-asteptam sa faceti una cu ginger local).
la un restaurant italian am avut o surpriza uriasa - si neplacuta in acelasi timp: am constatat ca aici se fac gnocchi din cartofi, nu din grano duro; ceea ce nu a fost tocmai pe gustul meu....
ce-am mai facut eu bun: intai de toate paste si apoi la aceeasi inaltime mazare - mancarea noastra de familie! De care paste? de toate felurile: evident cu pesto, cu sos de legume, caramele (adica in forma de bomboane impachetate in hartie intoarsa la capete) cu parmesan. parmesanul aici este destul de diferit de cel original, este mai moale (cred ca nu este maturat la 2 ani... ;) cum se cere la carte) si nici gustul nu este suficient de picant. dar am gasit si variante originale - desigur la pret original!
am mai facut ceva interesant: un piure de mazare care se potriveste bine cu friptura (la cuptor sau pe gratar) si cu un vin alb tinerel. :) piureul de mazare se prepara foarte repede dupa cum urmeaza: se ia o cutie de mazare de la magazin, se desface, se scurge zeama si boabele se paseaza intr-un castron (se paseaza usor pentru ca sunt deja prefierte). se adauga o lingura de ulei de masline, sare, un praf de zahar, un catel de usturoi proaspat pisat si, ingredientul esential, menta proaspata tocata marunt si o leaca de busuioc, de asemenea proaspat. efect garantat asupra sotilor sau consensualilor!
am mai facut un sos interesant pentru friptura - ca sa vedeti cat ma tine barbata-miu in bucatarie! se caleste usor un ardei mare si gras proaspat, se adauga rosii proaspat epilate (merg si de la borcan/cutie), se lasa sa dea intr-un clocot (adica vreo 5') si la sfarsit se adauga busuioc proaspat tocat si 2 catei de usturoi pisat. sarea traditionala nu mai intra la socoteala. totul e gata in 20'. ca sa nu se plictiseasca intre timp, se recomanda ca sotul sa se ocupe de friptura: sa o faca pe gratar sau in tigaie sau la cuptor - important este sa-i dai o preocupare serioasa, ca altfel se lipeste de sticla de bere si se rateaza seara...
si inca o experienta din viata mea de gospodina: aseara am facut dovleac la cuptor (microwave). l-am taiat felii, am pus putin zahar (nerafinat, ca asa se poarta aici) si l-am pus la 15'; apoi l-am mai pus la inca 5' si l-am lasat in cuptor! ...pana a doua zi de dimineata. vestea buna este ca a iesit totusi foarte gustos.

alea alea,
transmis de jeff

9 comments:

Anonymous said...

Nu stiam, fratilor, ca stef e asa mancacioasa. N-am stiut. Manca iaurt cu cereale pe la noi pe acilea. Naspa. Cred ca va trebui sa ma gandesc despre modul in care imi cunosc apropiatii.

Cat despre voi: aveti fetse de oameni fericiti ceea ce ma bucura foarte tare. Va invidiez cat se poate de tare si daca nu ma insuram cu olteanca asta "legata de glie" cred ca ajungeam acolo inaintea voastra. Bucurati-va cat puteti de tare si mai trimiteti si pe aici poze cu voi bucurandu-va. pentru ca poze cu Australia vedem si singuri pe net va rog bagati-va si pe voi in poze.

De pe malul romantic (si depresiv) al Dambovitzii,

Rudolf

Anonymous said...

Steff, iesi afara din bucatarie! E asa frumos acolo (zic din poze)!

Anyway, un piure de mazare suna absolut bestial! Imi fac curaj si incerc sa incerc asa o aventura. Iar dovleac la cuptor :X ... cand stateam la parinti, tata obisnuia sa faca destul de des si era o nebunie ...

Merci pt pozele frumoase si colorate :)!

Kisses & hugs,
Diana

Anonymous said...

Piure de mazare n-am incercat nici eu pana acum, da mazarea e si una din mancarurile mele preferate; asa ca musai de incercat. Da pe astea le stiai si acasa sau le inventezi acum? Ca stiam ca esti maestra in ale bucatariei si incerci diverse retete (mai ales paste), da deja poti sa-ti faci emisiune pe tema asta, din cate vad eu :). Faine mancaruri, oricum, si abia astept sa le gust la fata locului. A, nu v-am zis ca venim si noi la un moment dat? (macar in concediu) :)
Cat despre poze, super! si sunt de acord cu rudy care zice sa va pozati si pe voi sa va vadem fetele fericite de australieni.
Fain, fain...

Anonymous said...

steff, am facut in weekend salata cu otet balsamic :)))))

pozele sunt dementiale :x

Anonymous said...

OMG
acum am citit mai bine

[mai lasati niste paragrafe, randuri libere, fratilor, ca ma zapaciti]

ati mancat cangur???

Anonymous said...

=)) exact aceeasi intrebare: Ati mancat cangur? Pai un post intreg trebuia sa fie numai despre asta. :))

Anonymous said...

Dar de vazut, ati vazut cangur?? :)

Jeff&Steffl in AU said...

Zo, nu am mancat cangur! Cel putin nu inca! Daca mancam, va spuneam noi!

Anonymous said...

eu as minca o asiatica d-aia de pe acolo ;filipineza tailandeza .e.t.c ,ca raee-s frumusele!

Dansul berii... + I'm starred